al contingut a la navegació Informació de contacte

Visites guiades per la ruta del patrimoni

Un passeig pel nostre poble, us permetrà conèixer la història de Catalunya. Pràcticament totes les civilitzacions han deixat la seva empremta a Albesa. Els romans ens van deixar un dels jaciments arqueològics més importants de la província de Lleida, la Vil·la Romana del Romeral, amb majestuosos mosaics i l’escultura de la medusa. A través de la visita per la vil·la, podreu conèixer els costums i les tradicions dels nostres avantpassats romans.

La civilització àrab, ens va deixar la sèquia d’Albesa, una obra d’enginyeria molt important pel desenvolupament socioeconòmic de la nostra població. Al voltant d’aquests nous sistemes de regadiu, Albesa va adquirir un esplendor econòmic molt rellevant fins als segle XII, amb la construcció del Castell dels Moros així com de la mesquita, sobre les ruïnes de les quals es va construir la nostra parròquia.

Entre els segles XII i XIII Albesa va ser una població exterior i fronterera entre els regnes musulmans i el Comtat d’Urgell (Reconquesta),  i posteriorment entre la Corona d’Aragó i el Comtat d’Urgell. Aquest fet li va donar una rellevància estratègica cabdal  ja que Albesa controlava el gual del Noguera Ribagorçana en l’ important camí de Lleida a Àger. En acabar els conflictes pel domini del territori, Albesa va adquirir un gran esplendor econòmic i social, fruit de l’abundància i la generositat de les seves terres. Aquesta esplendor dels segles XIII i XIV, ha quedat reflectida en el magistral Retaule de pedra de la Verge del Roser del S XIV que trobareu a la nostra parròquia i que es tracta de l’obra cabdal del misteriós i encara desconegut “Mestre d’Albesa”. També en la construcció del pont sobre el Noguera Ribagorçana al S XIV, en la menció en diferents textos històrics i  finalment en el cant de llaor que Alfons X “El Savi” va fer a la Mare de Déu  mitjançant la Cantiga 146 “El donzell d’Albesa”.

Finalment per acabar de conèixer el nostre poble, des del mirador als peus del  cementiri d’Albesa, podeu observar la majestuositat que ofereixen els nostres camps  després de la concentració parcel·lària i el regadiu que ens proporciona el canal d’Algerri-Balaguer. Si feu cicloturisme, podreu passejar per les nostres pistes entre fruiters envoltats dels meravellosos arcs de Sant Martí que els aspersors polvoritzant l’aigua dibuixen en el cel.

triptic Ruta.jpg

VISITES GUIADES.jpg

VISITES GUIADES GUIA.jpg