al contingut a la navegació Informació de contacte

Vil·la Romana del Romeral

La vil·la del Romeral està situada a uns 4 quilometres al nord-oest d'Albesa. Va ser descoberta casualment l’any 1961, a causa d’unes obres per instal·lar una construcció de rec en una finca. Aquestes obres van ser la causa del descobriment d’alguns fragments de mosaics.

IMG_4881 (Mediano).JPG

La vil·la és un edifici de planta subquadrangular que es presenta com una construcció única. De fora semblava una fortalesa. Tota la vil·la ocupa uns 3.000 metres quadrats. El seu sòl estava decorat amb mosaics molt luxosos, amb motius vegetals i alguns animals. Aquestes construccions se situen dins el segle IV. Va ser una residencia senyorial.El 1961 van excavar i van trobar mosaics que els van dur al museu arqueològic de Barcelona, fins al 1968, i van suspendre les excavacions.

039.jpg

El 1995 van tornar a fer excavacions i ara cada estiu en fan.Al 2005 van trobar un cap de medusa d’uns 1.800 anys d’antiguitat. Es tractava d’una troballa excepcional a Catalunya, ja que fins ara aquesta imatge només havia aparegut en mosaics o en mausoleus, però mai en l’arquitectura privada. La Medusa era una figura mitològica i datada entre els segles II i III d.C. Tenia el cap de serps i, segons diuen, convertia la gent de pedra. La van trobar en molt bon estat. Formava part d’una font.

Medusa_JPG_1181x1000_sRGB_8Bits_FonsNegre.jpg