al contingut a la navegació Informació de contacte

INVESTIGADORS D'ALBESA EN LA LLUITA CONTRA LA COVID-19

DILLUNS 19 ABRIL 2021

En ocasions l’atzar uneix voluntats. Això és el que va passar quan dos pares del nostre poble esperaven als seus fills a la sortida de l’escola l’Àlber.

Al mes de març de 2020, el professor del Departament de Matemàtiques de la UdL i Dr. en estadística Carles Comas, amb una dilatada carrera en l’àmbit de la investigació i el Dr. Javier Martínez Redondo amb més de 25 anys atenent pacients, mentre esperaven a la porta de l’escola als seus fills, van mantenir diverses converses en relació a la situació de la COVID-19. Fruit d’aquestes trobades, van decidir iniciar un estudi per millorar el diagnòstic precoç de la pneumònia causada pel COVID-19. Recordem que la manca de proves PCR en aquells dies feien molt difícil el diagnòstic dels pacients infectats.

Els nostres veïns, investigadors principals d’aquest estudi, juntament amb altres companys de reconegut prestigi en el camp de la investigació i de l’atenció als pacients, han pogut demostrar que l’ecografia pulmonar és millor eina que la Rx de tòrax per a la detecció precoç de la malaltia, informació de gran rellevància en la presa de decisions respecte al malalt en els serveis d’Atenció Primària. 

Aquest estudi titulat "Higher Accuracy of Lung Ultrasound over Chest X-ray for Early Diagnosis of COVID-19 Pneumonia", ha estat reconegut per la comunitat científica internacional mitjançant la publicació en una revista de gran impacte mundial "International Journal of Environmental Research and Public Health" i es tracta del segon estudi publicat a nivell mundial per un servei d'Atenció Primària en aquesta matèria.

La publicació de l'estudi ha estat possible gràcies a la col·laboració interinstitucional del Consell Comarcal de la Noguera, el Departament de Salut i la Universitat de Lleida (UdL). 

Des de l’Ajuntament volem felicitar als investigadors del nostre poble que han liderat aquest estudi. 

Adjuntem l’enllaç de l’estudi, per si resulta del vostre interès.

https://www.mdpi.com/1660-4601/18/7/3481

                                    

Document Actions