al contingut a la navegació Informació de contacte

DIA INTERNACIONAL DE LES DONES RURALS

DIVENDRES 15 OCTUBRE 2021

Avui celebrem el Dia Internacional de les Dones Rurals.

L´ any 1995 es va instaurar el 15 d´octubre com a Dia Internacional de la Dona Rural. No en va, es va fixar la data un dia abans del Dia Mundial de l´Alimentació. Les dones som figura clau, aquí i arreu, en la cura dels aliments. Mantenim una relació estreta i curosa amb la terra que ens els ofereix.

El 15 d´octubre es commemora i reivindica el paper de la dona rural com a dipositària de sabers tradicionals i com a eix vertebrador de la vida.

Celebrem que som dones rurals , que nodrim cos i ànima i per fer-ho tenim el plaer de compartir amb el poble d´Albesa el treball de l'artista i dona rural Núria Costa Balasch. Li agraïm a la Núria que ens hagi cedit la difusió del seu documental VEUS CUGULES amb què ens apropa històries de dones (rurals) darrera d´ una planta.

“ VEUS CUGULES recull el testimoni de dones d'entorns rurals d’algunes poblacions de la comarca de La Noguera que han sentit com es referien a elles amb el nom de cugula. La cugula és la civada borda, la mala herba per excel·lència dels sembrats, i en aquest entorn de base agrària té un sentit eminentment despectiu. Els àudios estan enregistrats en trobades de dones on comparteixen les seves vivències com a cugules, fent de VEUS CUGULES un relat construït en col·lectiu.

I al darrera de tot aquest projecte, hi ha un buscar explicar-se a través de la paraula, allò que ens han dit que som. Reconèixer-ho, qüestionar-ho, prendre-ho o desfer-se’n. I, tot alhora.

Com a filles, mares, germanes... tenim una història de dona que ens defineix, que forma part de la nostra identitat i que compartim. A més, haver nascut en un entorn rural, en economies de base agrària ens agermana, ens fa partícips, còmplices d’una mateixa estructura social. Encara que hàgim oblidat el nom, encara que potser no ens hagin dit directament cugules, és un substrat que compartim i del que som hereves.

Aquest curt és un homenatge a totes les dones "cugules" i vol resignificar la paraula cugula, entenent la planta no com una mala herba sinó com una planta més que enriqueix la biodiversitat i, que a més, neix i acampa per si sola sense necessitat de sembra, buscant escletxes de creixement per sobreviure. Aquí ,ser cugula és sinònim de resiliència i llibertat.”

Núria Costa Balasch

#soccugula

Les veus cugules ens parlen de dones, de terra i de llibertat, i del sentit de la paraula. No hi millor manera d´homenatjar les dones rurals. Gràcies Núria, i gràcies cugules!

#somdones #somrurals #somcugules

https://nuriacostabalasch.com

https://vimeo.com/430819615

Document Actions